Průvodce národní parky v Česku: Tipy a Rady


https://eubytko.cz/pruvodce-narodni-parky-v-cesku-tipy-a-rady/

Dobrovolně opouštíte rušné město za výletem do přírody a hledáte nejlepší cestu, jak objevovat české národní parky? Jste na správném místě! Vítáme vás v našem průvodci národními parky v Česku, který vám přináší nejen tipy a rady, ale také důležité informace o přírodních rezervacích, chráněných územích a ekosystémech v Česku. Vstupte do fascinujícího světa přírodních krás Česka a objevte jejich turistické atrakce, které vám zajistí nezapomenutelné výlety do přírody.


národní parky v česku


Krkonošský národní park


Krkonošský národní park je nejstarším národním parkem v Česku. Nachází se v severní části Čech na hranicích s Polskem. Park je známý svým hornatým terénem a nejvyšší horou Sněžkou. Má rozsáhlou a rozmanitou faunu a flóru.


Krkonošský národní park je jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí v Česku. Turisté sem přicházejí objevovat nádherné přírodní krásy, které park nabízí. Můžete se těšit na malebná horská údolí, divoké řeky a prudké vodopády.


Jednou z nejslavnějších atrakcí Krkonošského národního parku je samozřejmě Sněžka. Tato nejvyšší hora Česka přitahuje ročně tisíce návštěvníků, kteří sem přicházejí nejen kvůli nádhernému výhledu, ale také kvůli adrenalinovým sportům, jako je horská turistika nebo lyžování.



Krásy Krkonošského národního parku nejsou omezeny pouze na Sněžku. Park je domovem bohaté fauny a flóry. Můžete zde spatřit vzácné druhy zvířat, jako je tetřev hlušec nebo kamzík horský. Rostlinný svět parku je rovněž fascinující s mnoha vzácnými a ohroženými druhy.


Při návštěvě Krkonošského národního parku si rozhodně nenechte ujít turistické atrakce, jako jsou Labská bouda, Vodopády Pančavského potoka nebo Pramen Labe. Každá z těchto lokalit nabízí jedinečný pohled na krásu přírody.


Národní park Šumava


Národní park Šumava se nachází na jihu Čech a je největším národním parkem v Česku. Je součástí Chráněné krajinné oblasti Šumava. Park je známý svými lesy, horskými loukami a ledovcovými jezery. Nejvyšším vrcholem je Plechý. Šumava nabízí širokou škálu turistických aktivit a je domovem mnoha přírodních rezervací.


Nejvyšší vrchol Šumavy – Plechý


Jedním z nejvýznamnějších míst v Národním parku Šumava je nejvyšší vrchol, Plechý. S výškou 1 378 metrů nad mořem nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu. Můžete se vydat na túru na vrchol a zažít neopakovatelný pocit z dosažení vrcholu Šumavy. Připravte si vhodné turistické vybavení a buďte připraveni na náročný výstup, který se však vyplatí každým krokem.


Národní park České Švýcarsko


Národní park České Švýcarsko, který byl vyhlášen v roce 2000, je jedním z nejvýznamnějších přírodních míst v České republice. Tento park se pyšní ohromujícími pískovcovými skalami, které jsou jedinečným geologickým útvarem. Skály se táhnou až do Německa, neboť park sousedí s německým Saským Švýcarskem.


Mezi nejslavnější turistická místa v Českém Švýcarsku patří Pravčická brána. Tato brána je největší pískovcovým obloukem v Evropě a nabízí úchvatný výhled na okolní krajinu. Dalším přírodním pokladem jsou soutěsky Kamenice, které poskytují možnost prozkoumávání fascinujících skalních útvarů prostřednictvím plavby na dřevěných plavidlech.


Národní park České Švýcarsko


Přírodní krása a turistické atrakce


Národní park České Švýcarsko láká turisty z celého světa svojí jedinečnou krajinou. Při procházkách po parku se budete potkávat s fascinujícími skálami a malebnými údolími. Můžete se vydat na pěší nebo cyklistický výlet, kde vás bude doprovázet úchvatná panoramata a nádherná příroda.


Pravčická brána a soutěsky Kamenice jsou nejznámějšími symboly tohoto parku. Jsou velkou atrakcí pro turisty, kteří si rádi prohlížejí neuvěřitelné pískovcové skalní útvary. Procházka podél soutěsek Kamenice je skvělým způsobem, jak si vychutnat jedinečnost a krásu této oblasti.


V národním parku České Švýcarsko máte možnost se až na vrchol skal dostat i výtahem, který vás zveze těsně pod vrchol Pravčické brány. Odtud máte nezapomenutelný výhled na okolní krajinu, a to jak do Česka, tak do Německa.


Národní park Podyjí


Národní park Podyjí se nachází na jihu Moravy a je jediným národním parkem v Česku, který navazuje na rakouský národní park Thayatal. Rozprostírá se kolem malebné řeky Dyje a nabízí úchvatné přírodní scenérie a bohatou biodiverzitu.


V národním parku Podyjí můžete objevovat rozmanité ekosystémy, od lesů a luk po skalní útvary a soutěsky. Při procházce parkem budete obklopeni bohatstvím vzácných rostlin a zvířat, které zde nacházejí svůj domov.


Historické památky jsou dalším lákadlem národního parku Podyjí. Můžete navštívit majestátní hrad Šaunštejn, který se tyčí na vrcholu kopce nad řekou Dyje. Také můžete obdivovat Zámek Vranov nad Dyjí, který se nachází na okraji parku a nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu.


Přírodní památky


V parku se nachází také mnoho přírodních památek, které stojí za návštěvu. Můžete se vydat na procházku podél řeky Dyje a obdivovat skalní útvary a dj jezera. Kaňon Dyje je jedním z nejkrásnějších míst v národním parku a nabízí úchvatné výhledy do hlubokého údolí.


Národní park Podyjí je skvělým místem pro milovníky přírody, turisty a fotografy, kteří ocení jeho jedinečnou krásu a klidnou atmosféru.


Chráněné krajinné oblasti v Česku


Česká republika je bohatá na přírodní krásy, které jsou chráněny v rámci chráněných krajinných oblastí (CHKO). Tyto území jsou významná pro své přirozené ekosystémy a přítomnost památek historického osídlení.


Chráněné krajinné oblasti (CHKO) jsou území, která mají za úkol ochraňovat a udržovat přírodní hodnoty. Jsou to místa, kde se nacházejí unikátní přírodní krásy, jako jsou horské vrcholy, divoké řeky, lesy a louky. Tyto oblasti poskytují život prostřednictvím svých přirozených ekosystémů a jsou domovem mnoha vzácných druhů rostlin a zvířat.


Chráněné krajinné oblasti také často obsahují památky historického osídlení. To znamená, že na těchto územích můžete objevovat zajímavou kulturu a historii. Můžete navštívit staré hrady, zámky, kláštery a další památky, které jsou svědectvím minulých dob.


Příklady chráněných krajinných oblastí v Česku:



  • Český ráj – Tato CHKO se nachází v severovýchodním Čechách a je známá svými skalními městy a pískovcovými útvary.

  • Český kras – Tato CHKO se nachází na jihu Čech a je domovem proslulých jeskyní, jako je Pekelná jeskyně a Amatérská jeskyně.

  • Kokořínsko – Tato CHKO se nachází v blízkosti Prahy a je známá svými malebnými skálami a starými hradními zříceninami.


Navštěvování chráněných krajinných oblastí vám může poskytnout jedinečný zážitek z přírody a kultury současně. Můžete se ponořit do nádherných přírodních scenérií a zároveň objevovat zajímavou historii a architekturu. Je to skvělý způsob, jak uniknout každodennímu shonu a načerpat energii z přírody.


Přírodní rezervace a přírodní památky v Česku


V Česku se nachází mnoho úchvatných přírodních rezervací a památek, které slouží k ochraně vzácných rostlin, zvířat a přírodních útvarů. Tyto oblasti jsou opravdovými oázami biodiverzity, které lákají návštěvníky z celého světa. Pokud se zajímáte o přírodní krásy, ponořte se do fascinujícího světa přírodních rezervací v Česku.


Přírodní rezervace v Česku nabízejí neuvěřitelné výhledy, malebné scenérie a unikátní ekosystémy. Setkáte se zde s mnoha vzácnými druhy rostlin a zvířat, které jsou chráněny a představují ohrožený dědictví Česka. Tato území jsou také skvělými turistickými místy, kde si můžete užít pěší túru, cyklistiku nebo pozorování ptáků.


Vstupte do úchvatného světa přírodních památek v Česku a objevte neuvěřitelné scenérie a nádherné přírodní útvary. Vzácné pískovcové skály, úžasné soutěsky a malebné horské vrcholy vás ohromí svou krásou. Přírodní památky Česka jsou skutečným pokladem a každý turista by si je měl přidat na svůj seznam návštěv.



-----
eUbytko.cz

Komentáře