Nejlepší památky a zajímavosti v okolí pro vás


https://eubytko.cz/nejlepsi-pamatky-a-zajimavosti-v-okoli-pro-vas/

Zde najdete seznam nejlepších památek a zajímavostí v okolí, které oživí váš výlet. Od historických míst po turistické atrakce, zde najdete architektonické skvosty a kulturní památky, které stojí za návštěvu. V okolí najdete také památkově chráněné objekty a památkové okruhy, které vám umožní prozkoumat bohatou historii této oblasti. Užijte si nezapomenutelné zážitky při objevování těchto turistických zajímavostí.


Klíčová zjištění



  • Památky a zajímavosti v okolí nabízejí různorodé historické místa, turistické atrakce a kulturní památky.

  • Architektonické skvosty a památkově chráněné objekty oživí váš výlet.

  • Prozkoumejte okolní památkové okruhy a odhalte bohatou historii této oblasti.

  • Navštivte tyto turistické zajímavosti a vychutnejte si nezapomenutelné zážitky.


Hrady a zámky, kde se budete cítit jako v pohádce


V jižních Čechách se nachází řada půvabných hrady a zámků, které jsou jako ze pohádky.


Mezi ně patří Červená Lhota, Telč a Hluboká nad Vltavou, které se natáčely v různých pohádkách.


Dalšími zajímavými místy jsou hrad Zvíkov, Křivoklát, Bouzov a Pernštejn.


Tyto hrady vám umožní prožít jedinečnou pohádkovou atmosféru.


Pro děti je zde také možnost proměnit se v prince nebo princeznu na hradě a zámku Bečov nad Teplou a ve Slavkově u Brna.


Nevynechejte také zámek Milotice, kde se mohou děti i dospělí oblékat do historických kostýmů.


Pohádkové hrady a zámky v jižních Čechách


Jižní Čechy jsou domovem mimořádně malebných a romantických hradů a zámků, které vás okouzlí svým pohádkovým vzhledem. Mezi nejznámější patří:



  • Červená Lhota: Romantický lovecký zámek na ostrově uprostřed rybníka je opravdovou pohádkovou scenérií.

  • Telč: Město s unikátním historickým jádrem a zámkem, který pochází z 13. století.

  • Hluboká nad Vltavou: Jeho nádherná gotická a renesanční architektura ho řadí mezi nejkrásnější zámky České republiky.

  • Zvíkov: Jedinečný hrad na soutoku řek Vltavy a Otavy s nádherným rozhledem.

  • Křivoklát: Pohádkový hrad s gotickými věžemi a neuvěřitelnými vyhlídkami na okolní krajinu.

  • Bouzov: Nádherné romantické sídlo, které vypadá jako vytržené z pohádky.

  • Pernštejn: Majestátní hrad na skalním útesu, který láká svou jedinečnou atmosférou.


Navštívte tyto hrady a zámky a vtělete se do pohádkového světa plného zázraků a dobrodružství.


Památky od A do Zet


Jestliže máte zájem o archeologii, pak vás jistě zaujmou archeoparky a historie od pravěku až po středověk. Navštívit můžete i památky UNESCO, jako je židovská čtvrť v Třebíči a Staronová synagoga v Praze. Zajímavé jsou také venkovské kostelíky a broumovské kostely s unikátními příběhy. Pro milovníky technických památek jsou zde podzemní chodby v Znojmě a Jihlavě, a také vojenské pevnosti jako Terezín, Boudu a Hůrku v Králických pevnostech.


Archeoparky a historie


Archeoparky nabízejí fascinující pohled do minulosti, představují život a kulturu našich předků. Od pravěku až po středověk můžete objevovat artefakty, stopy osídlení a dozvědět se více o naší historii.


UNESCO památky


Navštěvujte památky, které jsou součástí seznamu UNESCO světového dědictví. Jednou z nich je židovská čtvrť v Třebíči, která je unikátním dokladem života židovské komunity ve středověku. Staronová synagoga v Praze je také důležitou památkou židovské historie.


Venkovské kostelíky a broumovské kostely


Prozkoumejte malebné venkovské kostelíky a broumovské kostely, které mají své jedinečné příběhy. Tyto sakrální stavby odrážejí kulturní bohatství a relikty minulých časů.


Technické památky a vojenské pevnosti


Pokud máte zájem o techniku, budete nadšení z návštěvy podzemních chodeb v Znojmě a Jihlavě. Prozkoumejte vojenské pevnosti, jako je Terezín, Bouda a Hůrka v Králických pevnostech, které mají fascinující vojenskou historii.


Zažijte baroko všemi smysly


Na tomto území najdete nejznámější zámky, kláštery a chrámy, které jsou typické pro barokní styl. Zajímavostí jsou například barokní zahrady, velkolepě navržená pevnostní města Terezín a Josefov a pražské baroko, na které je pověstné v celém světě. Můžete se také seznámit s díly slavných barokních umělců, například architektů Františka Maxmiliána Kaňky, Jana Blažeje Santiniho, Kiliána Ignáce Dientzenhofera a Johanna Bernharda Fischera z Erlachu, malíře Karla Škréty a sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Každoročně se také konají různé barokní akce, jako je festival barokní kultury Hortus Magicus v Květné zahradě v Kroměříži.


Zámky, kláštery a chrámy


Barokní zámky, kláštery a chrámy jsou charakteristické svým luxusním a detailním designem. Patří sem například zámek Valtice, zámek Kroměříž, klášter v Oseku a klášter na ostrově Křížové v Teplé. Tyto historické a architektonické skvosty přitahují návštěvníky z celého světa svým bohatě zdobeným interiérem a nádhernými zahradami.


Pražské baroko


Pražské baroko je známé svými ohromujícími stavbami a uměleckými díly. Jedním z nejvýznamnějších příkladů je Svatovítská katedrála v Pražském hradě, která je dokonalým příkladem barokní architektury. Dalšími významnými stavbami jsou kostel sv. Mikuláše na Malé Straně a Chrám sv. Mikuláše na Starém Městě. Pro milovníky umění je pražské baroko skutečným rájem.


Barokní umělci


Baroko bylo obdobím, ve kterém vynikli mnozí talentovaní umělci. Mezi nejvýznamnější patří architekt František Maxmilián Kaňka, který navrhl řadu barokních staveb v Čechách, a sochař Matyáš Bernard Braun, jehož sochy jsou prvotřídními příklady barokního umění. Dalšími významnými umělci jsou malíř Karel Škréta a architekti Jan Blažej Santini, Kilián Ignác Dientzenhofer a Johann Bernhard Fischer z Erlachu. Jejich díla jsou dodnes uznávána a obdivována.


Festival barokní kultury Hortus Magicus


Jedním z nejznámějších festivalů, které slaví barokní umění a kulturu, je festival barokní kultury Hortus Magicus. Tento festival se koná v Květné zahradě v Kroměříži a přináší návštěvníkům jedinečnou příležitost zažít atmosféru barokního období. Na programu festivalu jsou koncerty, divadelní představení, výstavy a další akce, které vás přenesou zpět do doby velkoleposti a elegance.


12 tipů na výlety v okolí Prahy. Památky UNESCO, tanky i labyrinty


V okolí Prahy je mnoho zajímavých míst k návštěvě. Základem každého výletu je historické jádro Kutné Hory, které je dokonce zapsané v seznamu kulturního dědictví UNESCO. Určitě se vydejte do Chrám sv. Barbory, který je jednou z nejkrásnějších gotických staveb v České republice, nebo navštivte České muzeum stříbra a prozkoumejte fascinující historii stříbrného dolování.


Pokračujte do Sedlce, kde se nachází neobyčejný Kostnice s kostěnou výzdobou. Nezapomeňte navštívit také Katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele a Kalvinistický kostel.


Za jedinečnými zážitky se vydejte na hrad Karlštejn, který je symbolem českých dějin a nabízí nádherný výhled na okolní krajinu. Od hradu nebudete daleko k Velké Americe, přírodnímu skalnímu útvaru, který vypadá jako malé americké Grand Canyon.


Dalšími možnostmi jsou návštěvy Velké a Malé Kyšice, kde můžete objevit malebné české vesnice se zachovalými lidovými domy. Zajímavou variantou je také konopišťský zámek, který kdysi patřil arcivévodovi Ferdinandovi d’Este a nabízí prohlídku historických interiérů.


Pokud máte rádi přírodu a krásné scenérie, nevynechejte Křivoklátsko – národní park s rozlehlými lesy, malebnými rybníky a hradem Křivoklát. Pro odpočinek a relaxaci se vydejte do Poděbrad, lázeňského města s příjemnou atmosférou a krásným zámkem.



Koněpruské jeskyně


Koněpruské jeskyně jsou fascinujícím příkladem nejdelšího jeskynního systému v České republice. Tento úžasný přírodní skvost se nachází v CHKO Český kras, a vytvořil se ve vápencových lomech před mnoha miliony lety. Jeskynní systém byl objeven a zpřístupněn veřejnosti v roce 1950. Při prohlídce se můžete vydat po zhruba 500 schodech a objevovat fascinující podzemní krajiny.


Kromě své přírodní krásy mají Koněpruské jeskyně také kulturní význam. Byly využity také pro natáčení filmů, jako je slavný český western Limonádový Joe aneb Koňská opera, stejně jako adaptace klasické pohádky Malá mořská víla. Tyto filmy vytvořily jedinečné spojení mezi přírodou a uměním.


Koněpruské jeskyně


Navštěvování Koněpruských jeskyní je nezapomenutelným zážitkem pro všechny milovníky přírody a dobrodružství. Projít se po podzemních chodbách a obdivovat bizarní tvary stalaktitů a stalagmitů je fascinující a magické.


Dejte se na výlet do Koněpruských jeskyní a objevte krásy, které nabízí tento jedinečný jeskynní systém v srdci Českého krasu.


Zámek Loučeň


Zámek Loučeň je historický zámek, který byl vystavěn na konci 13. století. Patřil rodině Thurn-Taxisů, kteří ho vlastnili více než 100 let. Tento elegantní zámek prošel významnou rekonstrukcí a dnes je jedním z nejkrásnějších historických zámků v České republice.


Okolí zámku je nádherně upravený anglický park, který se rozprostírá na rozloze více než 50 hektarů. Tento park je vyhlášený pro své malebné labyrinty a bludiště, které zde najdete. Procházka po parku vás přenese do pohádkové atmosféry a nabídne vám jedinečný zážitek.


Ve vnitřních prostorách zámku najdete expozice věnované rodině Thurn-Taxisů, která přibližuje historii a život na zámku. Je zde také salon věnovaný slavnému hudebnímu skladateli Bedřichu Smetanovi, který žil poblíž v zámku Jabkenice.


Vojenské technické muzeum Lešany


Vojenské technické muzeum Lešany se nachází v Lužné u Rakovníka a nabízí největší českou sbírku parních, dieselových a elektrických lokomotiv. Muzeum je vyhledávanou atrakcí pro nadšence do vojenské techniky. Zde si můžete prohlédnout fascinující osobní vozy a nákladní vozy, a také další vybavení související s železnicí.


Muzeum je skvělým místem pro poznání historie železnice a technických inovací v oblasti vojenské technologie. Prohlédnout si můžete parní lokomotivy, dieselové lokomotivy a elektrické lokomotivy, které mají svoji vlastní jedinečnou historii a příběhy.


Ať už jste železniční nadšenec nebo pouze zvědavý turista, návštěva Vojenského technického muzea Lešany vám přinese skvělé zážitky a nové poznatky. V muzeu najdete mnoho zajímavých exponátů, které vám umožní lépe porozumět vývoji železnic a technologie v oblasti vojenského strojírenství.


Rozhledna Ládví


Rozhledna Ládví se nachází poblíž osady Ládví, která je součástí obce Kamenice jižně od Prahy. Tato rozhledna měří 45 metrů a byla zpřístupněna veřejnosti v roce 2011. Na vyhlídkové plošině ve výšce 25 metrů můžete obdivovat výhled na krajinu okolo Benešova. Je možné sem přijet autem, na kole nebo pěšky po turistické trase.


Udělejte si nezapomenutelný výlet na rozhlednu Ládví a vychutnejte si úchvatný výhled na krajinu kolem Benešova. Získejte jedinečný pohled na přírodu a prozkoumejte malebnou osadu Ládví. Tato rozhledna vás ohromí svou výškou 45 metrů a nabídne vám úchvatný výhled z výšky 25 metrů. Přijďte sem autem, na kole nebo si udělejte procházku po turistické trase a objevte krásy této oblasti.


Zámek Mělník


Zámek Mělník se nachází nad soutokem řeky Vltava a Labe ve stejnojmenném městě Mělník. Původně sloužil jako gotický hrad a později byl přestavěn na zámek. Tento historický objekt nabízí nádherný výhled na okolní krajinu a je jednou z turistických atrakcí této oblasti.


Významné dějiny


Město Mělník bylo v minulosti významným královským věnným městem, kde žila čtvrtá manželka Karla IV., Eliška Pomořanská. Její přítomnost je dodnes cítit v atmosféře tohoto místa.


Vinné sklepy a degustace Lobkovických vín


Zámek Mělník je také známý svými rozsáhlými vinnými sklepy. V těchto historických sklepech se ukrývá bohatá sbírka vína, včetně vín z vlastních vinic. Můžete si zde objednat degustaci Lobkovických vín a vychutnat si jedinečnou chuť místních vín při prohlídce sklepů.


Tak se nechte okouzlit historií a atmosférou Zámku Mělník a prožijte jedinečný zážitek při degustaci výborných Lobkovických vín.


Levý Hradec


Hradiště se nachází na území obce Roztoky a bylo pravděpodobně sídlem knížete Bořivoje I. z rodu Přemyslovců. Toto historické místo má bohatou minulost a je známé svým středověkým kostelem zasvěceným sv. Klimentovi. Pokud se rozhodnete navštívit Levý Hradec, čeká vás fascinující cesta do minulosti a prozkoumání okolního regionu. Tento výlet je skvělou příležitostí zapojit se do série výletů zaměřených na české a moravské hrady.



-----
eUbytko.cz

Komentáře