Nejlepší doporučené turistické trasy v ČR


https://eubytko.cz/nejlepsi-doporucene-turisticke-trasy-v-cr/

Hledáte napínavou turistickou dovolenou plnou přírodních krás, zajímavých památek a nezapomenutelných zážitků? Pak jste na správném místě! Přinášíme vám 10 nejkrásnějších doporučených turistických tras v České republice, které vám poskytnou vše, po čem toužíte.


Zažijte nezapomenutelné dobrodružství při procházení malebných cest, objevujte úchvatné panoramata, navštivte historické památky a užijte si fascinující outdoorové aktivity. S mapou tras v ruce se vydejte na cestu za neuvěřitelnými krásami přírody a objevujte tajemství České republiky jedinečným způsobem.


Klíčové body:



  • Doporučené turistické trasy v České republice nabízejí krásné výhledy, přírodní krásy a zajímavé památky.

  • Zkuste vydat se na výstup na vrcholy Jeseníků, Krkonoš nebo Beskyd.

  • Navštivte úchvatné lokality jako České Švýcarsko, Jizerské hory nebo CHKO Český ráj.

  • Prozkoumejte národní parky Podyjí a Český kras nebo se vydejte na túru k Brněnské přehradě.

  • Využijte mapu tras a plánujte svou vlastní turistickou dobrodružství v České republice.


1. Jeseníky: Výstup na Praděd


V Jeseníkách se nachází nejvyšší vrchol Praděd, který je oblíbeným turistickým cílem. Výstup na Praděd je možný přes modře značenou turistickou trasu, která vede kolem řeky Střední Opavy a nabízí panoramatické výhledy na horské hřebeny. Tato trasa je dlouhá 9 km a má převýšení 800 metrů.


Při výstupu na Praděd budete mít možnost obdivovat nádherná panoramata Jeseníků. Z vrcholu je vidět nejen okolní přírodu s horskými a lesnatými krajinami, ale také chatě Švýcárna a další zajímavá místa v okolí. Pokud vás láká dlouhá horská trasa, můžete se rozhodnout pro hřebenovou magistrálu, která vás provede skrz celé Jeseníky.


2. Krkonoše: Výstup na Sněžku


V Krkonoších se nachází nejvyšší hora Sněžka, která je dosažitelná pěší trasou. Existují různé trasy, jako je cesta od Pomezních bud nebo z Pece pod Sněžkou. Některé trasy jsou snadnější, jiné náročnější, ale všechny nabízejí krásné výhledy na okolní krajinu.



3. České Švýcarsko: Túra Mezní Louka – Pravčická brána


České Švýcarsko je úchvatné území plné krásných přírodních scenérií. Pokud máte rádi turistiku a přírodu, neměli byste vynechat túru z Mezní Louky k Pravčické bráně. Tato trasa se táhne po červené turistické značce a nabízí úžasné výhledy a jedinečné zážitky.


Během této túry budete mít možnost obdivovat nádherné zříceniny hradů a unikátní přírodu CHKO České Švýcarsko. Po cestě narazíte na malebná údolí, divoké kaňony a fascinující skalní věže. Vrcholem trasy je pak Pravčická brána, největší pískovcový oblouk v Evropě, který je skutečně impozantním přírodním útvarem.


Tato túra je vhodná pro všechny, kteří mají rádi procházky a touží objevovat nádhery české přírody. S červenou turistickou značkou jako spolehlivým průvodcem se nemusíte bát ztratit. Stačí se vydat na tuto trasu a nechat se unášet krásou Českého Švýcarska.


4. Beskydy: Túra Pustevny – Radhošť


V horách Beskydy se nachází několik krásných turistických tras, které vás zavedou k úchvatným výhledům a přírodním krásám. Jednou z těchto tras je túra z Pusteven na Radhošť. Tato trasa vede po naučné stezce Radegast a poskytuje panoramatické výhledy na okolní krajinu.


Na cestě na Radhošť můžete navštívit také dřevěný kostel svatých Cyrila a Metoděje, který se nachází nedaleko Pusteven. Tento kostel je kulturní památkou a představuje významný symbol míru a svobody.


Počasí v Beskydech může být velmi proměnlivé, proto se připravte na různé podmínky a nezapomeňte si vzít s sebou vhodné oblečení a obuv. Nenechte si ujít tuto úchvatnou turistickou trasu a objevte krásu Beskyd!


5. Jizerské hory: Túra Riegrovou stezkou


V Jizerských horách v České republice můžete zažít úžasný výlet po Riegrově stezce. Tato turistická trasa vás zavede pohádkovou přírodní rezervací Údolí Jizery, kde si můžete vychutnat krásné výhledy na řeku Jizeru a její okolní údolí.


Na této malebné stezce se můžete těšit na klid a harmonii přírody Jizerských hor. Po cestě narazíte na zajímavé a unikátní lokality, jako je skalní brána u Bítouchova, která přináší úžasný pocit dobrodružství.


Prozkoumejte Jizerské hory a sestupte do údolí řeky Jizery, kde budete obklopeni krásou přírody a nerušeným klidem. Tato úchvatná trasa je skvělou volbou pro milovníky přírody a outdoorových aktivit.


Jizerské hory


Navštivte Riegrovu stezku


Při návštěvě Jizerských hor nezapomeňte vyzkoušet tuto úžasnou turistickou trasu. Riegrova stezka vám ukáže krásy přírodního ráje a nezapomenutelné pohledy na řeku Jizeru. Buďte součástí této úchvatné krajiny a prožijte nezapomenutelný zážitek v Jizerských horách.


6. CHKO Český ráj: Túra Prachovskými skalami


V neuvěřitelně krásném přírodním regionu CHKO Český ráj vás čeká jedinečná turistická trasa, která vás provede přes nádherné Prachovské skály. Tato naučná stezka je oblíbená nejen mezi turisty, ale i mezi horolezci díky svým unikátním pískovcovým útvarům, které vytvářejí fantastické scenérie.


Užijte si procházku tímto ohromujícím prostředím, kde vás čekají fascinující skalní věže, brány a jeskyně. Naučná stezka vás provede všemi významnými místy a poskytne vám hlubší informace o historii tohoto úchvatného místa.


CHKO Český ráj je známý svou bohatou biodiverzitou a Prachovské skály jsou jedním z jeho největších pokladů. Vychutnejte si výhledy na okolní krajinu a ucítěte se jako v pohádce, při procházení těmito magickými skály.


7. CHKO Český kras: Túra k lomu Velká Amerika i Karlštejnu


V Českém krasu vás čeká nezapomenutelná turistická trasa, která vás zavede k fascinujícím místům jako je lom Velká Amerika a hrad Karlštejn. Tato oblast je známá svou malebnou krajinou a jedinečnými geologickými útvary.


Při procházce kolem lomu Velká Amerika budete překvapeni mohutností těchto bývalých dolů. Tento lom je oblíbeným místem pro dobrodružné fotografy a milovníky přírody. Zde se můžete ponořit do krásy českého krasu a obdivovat okouzlující krajinu.


Pokračujte dále na své cestě a navštivte slavný hrad Karlštejn. Tento impozantní hrad je jedním z nejznámějších v České republice a poskytuje nádherné výhledy na okolní krajinu. Prozkoumejte jeho historii a obdivujte unikátní gotickou architekturu.


Turistická trasa vás také zavede k Žlebskému jezírku, malebnému přírodnímu útvaru, který je ideálním místem pro odpočinek a relaxaci. Užijte si klid a krásu přírody na břehu jezírka.


Zážitky a krása CHKO Českého krasu s lomem Velká Amerika, hradem Karlštejnem a Žlebským jezírkem vás určitě okouzlí a zanechají vám nezapomenutelné vzpomínky na vaše dobrodružství v České republice.


8. České středohoří: Výstup na Bořeň


České středohoří je malebné pohoří ležící v severních Čechách a nabízí mnoho přírodních krás. Jedním z vrcholů, který stojí za výstup, je vrchol Bořeň. I když se jedná o nižší vrchol v porovnání s některými ostatními, nabízí úchvatné panoramatické výhledy na celé České středohoří a okolní krajinu.


Výstup na Bořeň je možný po naučné stezce, která začíná ve vesnici Liběšice a vede po svazích Liběšické stráně. Tato trasa je vhodná pro rodiny, ale i pro zkušenější turisty. Během výstupu budete obdivovat krásné výhledy na zelené kopce, údolí a lesy Českého středohoří.


Během cesty na vrchol Bořně můžete také narazit na pozůstatky dávných sídlišť a archeologické nálezy, které svědčí o tom, že tato oblast byla osídlena již v pravěku. Pro milovníky historie i přírody je výstup na Bořeň nezapomenutelným zážitkem.


9. Jižní Morava: Túra po Národním parku Podyjí


Národní park Podyjí, ležící na území Jižní Moravy, je ideálním místem pro dobrodružnou turistickou túru. Park nabízí rozmanité a krásné trasy pro milovníky přírody a historie. Jednou z nejpopulárnějších tras je putování údolím podél malebné řeky Dyje.


Během túry po Národním parku Podyjí můžete obdivovat impozantní Svatojánské proudy, které tvoří unikátní geologickou památku. Tyto proudy jsou vyhlášené svými skalními stěnami a divokým proudícím potokem. Pro milovníky historie je zde také možnost navštívit poutní místo Panna Maria ve Skále s bohatou historií a duchovní atmosférou.


Nezapomeňte se zastavit a zhlédnout úchvatnou krajinu, kterou Národní park Podyjí nabízí. Můžete si vychutnat klid a ticho přírody a prozkoumat různé druhy flóry a fauny, které zde žijí. Tato túra je skvělou možností relaxace a odpočinku pro všechny turisty, kteří hledají přírodní krásy a zároveň historické poklady Jižní Moravy.


Objevte Svatojánské proudy


Jedním z nejvýznamnějších přírodních úkazů v Národním parku Podyjí jsou Svatojánské proudy. Tyto impozantní skalní stěny a vodopády vytvářejí nádherný pohled a mají jedinečnou atmosféru. Během procházky kolem Svatojánských proudů si můžete vychutnat přírodní krásy Jižní Moravy a zároveň si dát odpočinek od každodenního shonu.


Svatojánské proudy jsou ideálním místem pro fotografování a prožití adrenalinového zážitku. Působivé vodopády a skalní stěny poskytují jedinečné pozadí pro vaše fotky a budou vás ohromovat svou krásou.


Navštivte poutní místo Panna Maria ve Skále


Poutní místo Panna Maria ve Skále je historickou památkou s duchovní atmosférou. Tato malá kaple, vytesaná přímo ve skále, je považována za místo útěchy a pokoje. Navštívit toto poutní místo je nejenom duchovním, ale i kulturním zážitkem.


Pojďte se dozvědět více o historii tohoto místa a obdivovat poutavou architekturu kaple. Panna Maria ve Skále je místem, kde můžete najít klid a harmonii a zanechat všední starosti za sebou.


10. Brno: Túra podél Brněnské přehrady na hrad Veveří


V Brně, největším městě Jižní Moravy, se nachází jedinečná turistická trasa podél Brněnské přehrady, která vede až k hradu Veveří. Tato trasa je ideální pro milovníky přírody a historie, nabízí nádherné výhledy na přehradu a okolní krajinu.


Během turistické túry můžete objevovat krásy Brněnské přehrady, která je oblíbeným rekreačním místem pro místní obyvatele i návštěvníky. Přehrada je obklopena přírodními parky a nabízí mnoho outdoorových aktivit, jako je cyklistika, pěší turistika nebo vodní sporty. V průběhu trasy můžete také narazit na visuté lávky, které překračují některá úžasná ptačí údolí a dodávají trase další dobrodružný prvek.


Po příjemné procházce přes přehradu dorazíte k majestátnímu hradu Veveří. Tento historický hrad, který pochází z 11. století, je jedním z nejvýznamnějších památek v regionu. Můžete prozkoumat jeho impozantní zdi, navštívit interaktivní expozici o historii hradu a užít si úchvatné výhledy na Brněnskou přehradu z vrcholku.


Turistická trasa podél Brněnské přehrady na hrad Veveří je perfektní volbou pro ty, kteří chtějí spojit krásy přírody s historií a zároveň se těšit z pohodlného výletu poblíž města Brna. Vydejte se na tuto trasu a objevte krásy Brna a okolí zcela novým způsobem!



-----
eUbytko.cz

Komentáře