Nejlepší cyklistické stezky a trasy v Česku


https://eubytko.cz/nejlepsi-cyklisticke-stezky-a-trasy-v-cesku/

Česko nabízí mnoho skvělých cyklistických stezek a tras, které jsou ideální pro cyklistickou turistiku. V této článku vám představíme nejlepší cyklistické stezky a trasy v Česku, které vás zavedou do nádherných krajin a zajímavých míst. Díky rozsáhlé síti cyklotras je možné si vybrat mezi různými terény a obtížnostmi, takže každý cykloentuziasta najde tu svoji ideální trasu.


Významné body článku



  • Cyklistické stezky a trasy jsou ideální pro cykloturistiku v Česku

  • Rozsáhlá síť cyklotras nabízí různé terény a obtížnosti

  • Najděte si tu svoji ideální cyklistickou trasu

  • Prozkoumejte nádherné krajiny a zajímavá místa Česka na kole

  • Cyklistická turistika je skvělým způsobem, jak prožít aktivní dovolenou

  • Využijte cykloturistiku k objevování krás České republiky


Labská cyklostezka


Labská cyklostezka je jednou z nejoblíbenějších cyklotras v Česku. Tato trasa vás zavede od pramene řeky Labe v Krkonoších až do Hřenska, a tak můžete objevovat přírodní krásy Česka po celé délce této malebné řeky. Během jízdy po Labské cyklostezce si užijete pohledů na políčka, kopce a vinohrady, které tvoří českou krajinu. Trasa se však neustále mění, a tak se můžete setkat s asfaltovými cyklostezkami i cestami vedoucími přes venkovskou krajinu.


Na Labské cyklostezce si můžete vybrat různá kola v závislosti na terénu. Běžné trekové kolo je vhodné pro většinu úseků, ale na některých částech se může hodit horské kolo. Pokud se chystáte překonat kopcovité úseky, můžete využít elektrokola, které vám usnadní jízdu.


Přírodní krásy Labské cyklostezky


Labská cyklostezka vás zavede do jedné z nejkrásnějších částí Česka. Jedním z nezapomenutelných zážitků je jízda kolem Krkonošského národního parku, kde můžete obdivovat mohutné hory a divokou přírodu. Po cestě potkáte také malebná města, jako je Děčín, který leží pod zříceninou hradu Děčín a nabízí pohledy na Labskou přehradu. Dalším zajímavým místem je Hřensko, kde se stékají řeky Labe a Kamenice a vytvářejí unikátní soutěsku.


Nepřehlédnutelným bodem na Labské cyklostezce je také Labská přehrada, která je největší přehradou v Česku. Po cestě můžete zastavit a udělat si odpočinkovou přestávku na jejích březích. Je to ideální místo na piknik nebo relaxaci po náročné cyklistické trase.


Nejhezčí cyklostezky Třeboně


Třeboň a okolí jsou rájem pro cyklisty a nabízejí několik krásných cyklostezek. Mezi nejoblíbenější patří naučná stezka Okolo Třeboně, která je vhodná pro celé rodiny a nabízí projížďku kolem rybníků. Tato stezka vás zavede do prostředí malebných třeboňských rybníků, kde si můžete vychutnat krásnou přírodu a pozorovat unikátní faunu a floru.


Další zajímavou trasou je cyklostezka vedoucí k zámku Červená Lhota, který se tyčí na vodním příkopu. Na této stezce si můžete prohlédnout tento nádherný zámek, který je jednou z nejkrásnějších památek v Česku. Zámek Červená Lhota je nejenom architektonickou dominantou, ale také nabízí úžasný výhled na okolní krajinu.


V okolí se nachází také Schwarzenberská hrobka a muzeum marcipánu, které stojí za návštěvu. Schwarzenberská hrobka je unikátní památkou a nabízí pohled do historie rodu Schwarzenbergů. Muzeum marcipánu vás potěší množstvím sladkostí a ukáže vám, jak se vyrábí tradiční český marcipán.


Roaming through the Trebon Trails


Visiting Třeboň and its surroundings is a delight for cyclists with several beautiful biking trails that offer stunning scenery and interesting points of interest. One of the most popular routes is the educational trail ‚Okolo Třeboně‘ (Around Třeboň), perfect for families, which takes you on a ride around the picturesque Třeboň ponds. This trail allows you to enjoy the beautiful nature and observe the unique fauna and flora of the Třeboň region.


Another interesting route leads to the Červená Lhota Castle. This trail takes you to the castle, which stands on a water moat and is one of the most beautiful landmarks in the Czech Republic. Červená Lhota Castle is not only an architectural gem but also offers stunning views of the surrounding countryside.


In the vicinity, you will also find the Schwarzenberg Tomb and the Marzipan Museum, both worth a visit. The Schwarzenberg Tomb is a unique historical site that provides insight into the history of the Schwarzenberg family. The Marzipan Museum, on the other hand, will delight you with a variety of sweets and show you the traditional Czech marzipan-making process.


Karlštejn: Jasná volba, kam na kole z Prahy


Pokud chcete uniknout ruchu Prahy, můžete vyrazit na cyklovýlet na blízký Karlštejn. Existuje zde červeně značená trasa, která vede až na hrad a je součástí Svatojakubské cesty. Na této trase se budete těšit na klidné a tiché lesy Českého krasu a pohledy na Berounku. Trasa je z části asfaltová, z části lesní a polní cesty, a zahrnuje i převýšení. Doporučuje se vyrazit s trekovým kolem nebo využít elektrokola pro usnadnění jízdy.


Jakmile opustíte shon a hluk Prahy, čeká vás malebná trasu k hradu Karlštejn. Svatojakubská cesta vás provede klidnými lesy a přírodními scenériemi Českého krasu. Při jízdě budete obdivovat nádherné pohledy na řeku Berounku.


Trasa je vhodná pro různé typy kol – můžete si vybrat mezi trekovým kolem nebo elektrokolem, které vám usnadní překonání obtížných úseků s převýšením. Nezapomeňte si připravit dostatek vody a svačinu, abyste si mohli vychutnat piknik na zastávce s výhledem na hrad.


Užijte si relaxační cyklovýlet z Prahy na Karlštejn a objevte krásu českého venkova.


Vltavská cyklistická trasa


Vltavská cyklistická trasa je jednou z nejvyhledávanějších cyklotras v Česku. Prochází přírodními i kulturními krásami České republiky a zahrnuje místa jako Lipno, Český Krumlov, zámek Hluboká nad Vltavou, Písek a Mělnické víno na konci trasy. Většina trasy je asfaltová, ale jsou zde i úseky s kamenným povrchem a polními cestami. Trasa je vhodná pro treková kola a zahrnuje i stoupání a klesání.


Na začátku trasy se nachází Lipno, které je oblíbenou turistickou destinací. Můžete si užít cyklistiku kolem jezera nebo navštívit nedaleký Lipenský hrad. Dalším zajímavým místem na trase je Český Krumlov se svým nádherným historickým centrem, které je zapsané na seznamu UNESCO. Zámek Hluboká nad Vltavou je dalším impozantním místem, které stojí za návštěvu. Pokračujte dále a objevte krásy města Písek s historickým centrem a slavným Kamenným mostem. Na konci trasy se můžete odměnit ochutnávkou Mělnického vína ve vinařské oblasti Mělník.


Navštěvujte tato nádherná místa a objevujte krásy České republiky na Vltavské cyklistické trase. Získáte nejen pohyb a přírodní krásy, ale také poznáte bohatou historii a kulturu regionu. Ať už jste začátečník nebo zkušený cyklista, tato trasa vám poskytne nezapomenutelné zážitky. Připravte své kolo a vydejte se na dobrodružství po Vltavské cyklistické trase.


Moravská vinařská stezka na elektrokole


Moravská vinařská stezka


Moravská vinařská stezka je jedním z nejhezčích systémů cyklostezek v Česku. Pokud se rozhodnete prozkoumat tuto oblast na elektrokolu, máte možnost snadno překonávat zvlněný terén a zdolávat náročnější stoupání. Moravská vinařská stezka nabízí fascinující cyklotrasy na jižní Moravě, zejména na Pálavě. Zdejší krajina je bohatá na vinohrady, lovecké zámečky a lákadla místního pohostinství.


Zlatá stezka Českého ráje


Zlatá stezka Českého ráje je ideální pro objevení nejkrásnějších míst v Českém ráji. Tato cyklotrasa propojuje nejnavštěvovanější místa, jako jsou Prachovské skály, Trosky, Malá Skála a hrad Kost. Během své jízdy se budete těšit na úchvatné výhledy na malebné krajiny, přírodní krásy i kulturní zajímavosti. Zároveň budete mít příležitost zažít nezapomenutelné zážitky a dobrodružství.


Zlatá stezka Českého ráje poskytuje různé typy terénu, což ji činí výzvou pro cyklisty. Najdete zde náročnější úseky, ale také jednodušší trasy vhodné i pro rodiny s dětmi. Během své jízdy budete mít možnost prozkoumat nádherné Prachovské skály, které nabízejí jedinečné skalní útvary a malebná panoramata. Zastavit se můžete také u majestátních Trosk, které dominují krajině svými hradními zříceninami. Při návštěvě Malé Skály budete moci obdivovat skalní věže a romantické údolí řeky Jizery. A na závěr se vydejte na prohlídku hradu Kost, který patří k nejzachovalejším gotickým hradům v České republice.


Na této malebné stezce si budete moci vychutnat krásy přírody, objevit historické památky a prožít aktivní volný čas na kole. Nezapomeňte si vzít foťák, abyste si mohli zaznamenat ty nejjemnější okamžiky. Zlatá stezka Českého ráje vás přivítá s otevřenou náručí a zpříjemní vám váš cyklistický výlet.


Prachovské skály


Prachovské skály jsou jedním z nejvýznamnějších a nejmalebnějších skalních měst v Českém ráji. Tyto unikátní skalní útvary vytvářejí neuvěřitelnou krajinu se šikmými skalními věžemi a propastmi. Na své si zde přijdou jak horolezci, tak i turisté, kteří si chtějí užít krásné procházky přírodou. Prachovské skály jsou také oblíbeným místem pro vyhlídky s úchvatnými výhledy na okolní krajinu. Nezapomeňte si svůj fotoaparát, abyste měli o těchto krásách trvalou vzpomínku.


Trosky


Hradní zříceniny Trosky jsou ikonou Českého ráje a jedním z nejvyhledávanějších míst v regionu. Vystupující nad okolní krajinu jsou Trosky nezapomenutelným pohledem. Máte dvě možnosti, jak je navštívit: Starou a Novou Trosku. Stará Troska, také nazývaná Baba a Panna, je vyšší s věžemi a krásnými výhledy. Nová Troska, nejvyšší ze dvou, je v exteriéru a nabízí si zde prohlédnout interiér hradu a muzeum. Trosky jsou oblíbeným cílem pro turisty i horolezce, kteří hledají dobrodružství a nezapomenutelné zážitky.


Malá Skála


Vesnice Malá Skála se nachází v krásném údolí řeky Jizery a je často nazývána bránou do Českého ráje. Malá Skála je oblíbeným výchozím bodem pro pěší turistiku a cykloturistiku do okolních přírodních rezervací, včetně Prachovských skal. Zde si můžete půjčit kolo a vydat se na objevování malebných stezek a lesů. Obdivujte skalní útvary a romantické scenérie, které vás budou provázet po celou dobu vaší cesty.


Hrad Kost


Hrad Kost, nacházející se na skalním ostrohu nad řekou Jizerou, je jedním z nejimpozantnějších hradů v Českém ráji. Tato gotická pevnost z 14. století je známá svou architektonickou krásou a historickým významem. Během vaší návštěvy se můžete projít po opevnění a vstoupit do některých nejzajímavějších prostor hradu. Zhlédnout můžete také muzeum, které vám přiblíží historii hradu a této oblasti. Hrad Kost je skutečným pokladem Českého ráje a jeho návštěva stojí za to.


Cyklotrasy u Hradce Králové


Hradec Králové a okolí nabízí více než 140 km cyklotras a 640 km cykloturistických tras. Většina tras je vhodná pro rodiny s dětmi a méně trénované cyklisty, protože jsou rovinaté a nenáročné.


Mezi zajímavé trasy patří cyklostezka Tichá Orlice, cyklostezka Chlumec nad Cidlinou, cyklostezka Nový Bydžov a další.



V okolí Hradce Králové najdete mnoho přírodních a kulturních památek, které stojí za návštěvu.


Cyklotrasy na Karlovarsku


Karlovarsko je jednou z nejatraktivnějších destinací pro cyklisty v České republice. Oblast je známá svými krásnými cyklotrasami a nabízí skvělé možnosti pro cykloturistiku. Mezi nejpopulárnější trasy patří cyklostezka Ohře, která je ideální pro nenáročnou jízdu a protahuje se přes malebnou krajinu o délce 110 km.


Jednou z nejdelších a nejzajímavějších tras na Karlovarsku je Valdštejnská cyklostezka. Tato trasa začíná na cyklostezce Ohře a pokračuje až k prameni řeky Ohře. S celkovou délkou 280 km je to skvělá možnost pro dlouhé cyklovýlety a objevování okolní krajiny.


Užijte si cykloturistiku na Karlovarsku


Karlovarsko je ideální destinací pro milovníky cykloturistiky. V této oblasti najdete nejen krásné cyklotrasy, ale také nádhernou přírodu a zajímavá místa k prozkoumání. Během svého výletu se můžete těšit na malebné vesnice, historické památky a úchvatné výhledy.


Pro svůj cyklovýlet si můžete vybrat mezi různými typy kol, včetně elektrokol, která vám usnadní překonávání náročnějších úseků. Bez ohledu na váš výběr si určitě užijete skvělou cykloturistiku na Karlovarsku.


Prozkoumejte krásu Karlovarska na kole a objevte jeho skrytá místa a nezapomenutelné krajiny. Jízda po cyklotrasách v této oblasti vám zaručeně přinese mnoho radosti a nezapomenutelných zážitků.


Cyklotrasy Plzně a okolí


Plzeň a okolí nabízí několik krásných cyklotras pro váš aktivní výlet na kole. Jednou z nejoblíbenějších tras je projížďka podél idylických Boleveckých rybníků. Tato rovinatá trasa je ideální pro rodiny s dětmi, které si chtějí užít přírodu a krásné výhledy.


Pro ty, kteří hledají větší výzvu, je tu Brdský okruh. Tato 28 km dlouhá trasa vás zavede do malebných a zajímavých míst jako Nepomuk a Tři Trubky. Užijete si zde okouzlující přírodní scenérie a kulturní památky, které stojí za návštěvu.


Cyklostezka Nepomuk


Jedním z nejzajímavějších míst na Brdském okruhu je Nepomuk a jeho okolí. Cyklostezka vás provede tímto malebným městečkem a okolní krajinou. Na trase můžete spatřit památky, jako je Napajedla, jantarový důl a další historická místa. Vyzkoušejte tuto cyklostezku a objevte krásy Plzně a okolí na kole.


Cyklotrasy Pardubicka


Pardubicko je oblíbenou destinací pro cyklisty, především díky Bukové hoře. Na vrchol hory se můžete vydat lanovkou a odtud pokračovat po jedné ze šesti cyklotras. Trasy jsou různě náročné, ale většinou vedou z kopce. Kromě Bukové hory jsou zde i trasy vhodné pro rodiny s dětmi, jako je modrá trasa. Na výlety se zde hodí treková kola.


Pro milovníky cyklistiky a přírody je Pardubicko skvělou volbou. Systém cyklotras v okolí Bukové hory nabízí nejen krásná panoramata, ale také možnost relaxace na čerstvém vzduchu. Pokud hledáte adrenalinový zážitek, můžete využít lanovku a projet se po náročnějších trasách s výhledy na okolní krajinu.


Jednou z oblíbených tras je modrá trasa, která je vhodná pro rodiny s dětmi a méně zkušené cyklisty. Tato trasa vede převážně po asfaltových cestách a poskytuje krásné výhledy na Pardubickou kotlinu a okolní krajinu. Na moderátorské tabulce s informacemi se můžete dozvědět o zajímavých místech a historii tohoto regionu.


Při výběru cyklotras na Pardubicku nezapomeňte na Bukovou horu. Její vrchol a okolí nabízejí nádherné panoramatické výhledy, které stojí za to spatřit. Cyklotrasy v této oblasti jsou vhodné pro různé úrovně zdatnosti a nabízejí nezapomenutelné zážitky v přírodě.


Cyklotrasy na Moravě


Už jste objevili krásy Moravy na kole? Tato část České republiky je bohatá na nádherné cyklotrasy, které vás provedou jejími malebnými krajinami. Jednou z nejzajímavějších tras je Lichtenštejnská stezka, která vás zavede k moravským vinným sklepům a krásným zámkům Lednice a Valtice. Během jízdy si užijete nádherné výhledy a můžete ochutnat skvělá moravská vína.


Výbornou volbou pro milovníky vína a cykloturistiky je také Moravská vinařská stezka. Tato trasa vás provede nejkrásnějšími vinicemi v této oblasti České republiky. Zastavte se na malých vinných farmách a ochutnejte místní speciality. Pro tuto trasu je ideální trekové kolo, ale pokud potřebujete trochu podpořit, můžete využít elektrokolo.


Na Moravě najdete různě náročné cyklotrasy, takže si můžete vybrat podle svých preferencí a kondice. Bez ohledu na to, jakou trasu si vyberete, můžete se těšit na krásné výhledy, malebná městečka a pohostinnost místních obyvatel. Příroda Moravy je neuvěřitelně bohatá, ať už se jedná o vinice, pole nebo údolí. Nechte se unést kouzlem této regionu a vydejte se na dobrodružství na kole.



-----
eUbytko.cz

Komentáře